Droge huid/ trekkerig gevoel/schrale huid
Wat is een droge huid?
Een droge huid is een veelvoorkomende klacht. Vooral in de winter hebben veel mensen (meer) last van een droge huid. Een droge huid voelt vaak trekkerig en ruw aan en kan geïrriteerd zijn en jeuken. Genetische aanleg, omgevingsinvloeden en verzorging spelen een belangrijke rol in het ontstaan én het voorkomen van een (extreem) droge huid. In dit artikel lees je alles over de oorzaken van een droge huid en hoe je deze kunt herstellen.
Oorzaken droge huid
De oorzaken van een droge huid lopen uiteen van erfelijke factoren tot verschillende omgevingsfactoren. Een droge huid is niet alleen een winters probleem, ook in de zomer hebben veel mensen last van een droge huid. Bij een (extreem) droge huid is er sprake van een verstoring in de huidbarrière waarbij het de huid niet lukt om zelf het vocht- en vetgehalte in de huid op peil te houden. De diepere huidlagen zijn verantwoordelijk voor het voeden van de bovenste huidlaag. Onder normale omstandigheden bevat deze bovenste huidlaag een laagje talg wat de huid soepel en zacht houdt en vochtverlies via de huid tegenhoudt. Bij een droge huid is de toevoer van voeding vanuit de diepere huidlagen verstoord en/of het laagje talg op de bovenste huidlaag beschadigd. Hieronder bespreken we de meest voorkomende oorzaken van een (extreem) droge huid. Verkeerde producten Een van de meest voorkomende oorzaken is het (overmatig) gebruik van producten die huidvetten verwijderen. Denk hierbij aan producten met ingrediënten zoals alcohol en zeep. Heb je een droge huid, dan is je dagelijkse huidverzorgingsroutine een belangrijk element om eens kritisch onder de loep te nemen. Omgevingsfactoren Het is niet voor niets dat meer mensen last hebben van een droge huid in het winterseizoen. Vooral in de winter is het temperatuurverschil tussen binnen en buiten erg groot. Buiten is er sprake van koude wind, regen en misschien wel sneeuw, terwijl de temperatuur binnen verhoogd is door centrale verwarming en deze lucht heeft een laag vochtigheidspercentage. Het wisselen tussen deze twee omgevingen heeft een nadelig effect op de conditie van de huid. Erfelijke factoren Tot slot zijn er nog erfelijke factoren die jouw huidtypen bepalen. De één heeft van nature wat meer een vettere huid, de andere wat meer aanleg tot een droge huid. Daarnaast spelen hormonale veranderingen een rol, denk aan zwangerschap of de overgang. Ook het gebruik van medicatie kan een rol spelen in het ontstaan van een droge huid.
Voeding en een droge huid
Een droge huid kun je ook van binnenuit verzorgen door de juiste voeding en supplementen te nemen. Welke voedingsmiddelen zijn perfect bij een droge huid? Wij zetten er een aantal voor je op een rijtje.
Avocado
Avocado’s bevatten veel onverzadigde vetten die je droge huid van binnenuit verzorgen.
Noten en zaden
Noten en zaden bevatten de nodige omega 3-vetzuren die kunnen helpen bij een droge huid.
Zink
Zink speelt een belangrijke rol in het opbouwen van gezonde huidcellen. Zink zit in kleine hoeveelheden in voedingsmiddelen zoals schaal- en schelpdieren, garnalen en vlees. Vaak moet je veel van deze producten eten om een goede dosis zink binnen te krijgen. Een goed zinksupplement is dus geen overbodige luxe, zeker als je vega of vegan eet. Overleg altijd met een (homeopathisch) arts voordat je wil starten met voedingssupplementen.
Vitamine C
Dit krachtige antioxidant helpt je huid bij het aanmaken van collageen, één van de belangrijkste bouwstoffen van een gezonde huid. Vitamine C vind je in veel voedingsmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan kiwi, citrusfruit, broccoli en paprika.
Water
Vooral in de winter nogal eens over het hoofd gezien: water. Genoeg water drinken, zorgt dat je lichaam (en dus ook je huid) voldoende gehydrateerd blijft. Vind je het lastig om koud water te drinken in de winter? Goede alternatieven zijn kruidenthee en verse gemberthee met citroen.
Zelf droge huid behandelen
Een droge huid is zelf goed te behandelen en te voorkomen met onderstaande tips: De juiste dagelijkse huidverzorgingsroutine. Let op bij het gebruik van alcohol- en zeephoudende producten. Deze drogen de huid onnodig uit. Gebruik daarnaast een vette, hydraterende crème speciaal voor de droge huid. Vermijd te lange en/of hete douches. Warm water droogt de huid extra uit, zeker in combinatie met diverse zeepsoorten die het natuurlijke talglaagje op de huid aantasten. De droge huid van binnenuit voeden. Denk hierbij aan bovengenoemde voedingsmiddelen tegen een droge huid. Gebruik een luchtbevochtiger in huis om de vochtigheidspercentage van de lucht te verhogen. Scrub een (extreem) droge huid niet. Het verwijderen van schilfertjes door middel van een scrub klinkt misschien aantrekkelijk, maar dit is geen goed idee. Een scrub droogt de huid extra uit en kan voor (nog meer) irritatie zorgen.