Steelwratten/fibromen

Steelwratten of fibromen

Fibromen, steelwratten of steelwratjes, zo worden de kleine wratjes in de nek of oksels , liezen of rond de ogen vaak genoemd. Het zijn eigenlijk geen wratjes maar fibromen. Kleine uitgroeisels van de huid die vooral bij (wat) oudere mensen en zwaarlijvige mensen vaker voorkomen. Ze zijn ontsierend en vervelend op de huid.

Fibromen zijn kleine wratjes die vooral op warme plaatsen lijken te ontstaan. Onder de oksels, in de hals en in de schaamstreek. Maar ze komen ook veel voor rondom de ogen of tussen het hoofdhaar. Over het algemeen zijn ze klein, een millimeter tot hooguit een paar millimeter in doorsnee, maar ze kunnen ook een centimeter groot worden. Ze hebben soms een soort steeltje of ze zijn langwerpig van vorm en zien eruit als een soort steeltje aan de huid. Ze kunnen ook plat op de huid liggen. Ze zijn vaak huidkleurig maar ook wel een tintje donkerder dan je eigen huid. Ze kunnen soms een beetje jeuken of pijn doen door het schuren van kleding. Bij het scheren van de oksels of bikinilijn zitten ze in de weg en snij je ze vaak open. Het is daarom prettig deze storende fibromen te laten verwijderen.

Algemeen:
Fibromen komen vaker voor bij mensen met overgewicht en bij oudere mensen, maar ook jongere mensen kunnen er al last van hebben.

25% Van de mensen heeft fibromen of steelwratjes

Fibromen worden niet zoals wratten door virussen veroorzaakt en zijn daarom niet besmettelijk.

Fibroom betekent fibre; het kan ontstaan door wrijving en druk.

In gebieden waar plooien zitten komen ze het meeste voor.

Fibromen ontstaan uit een soort littekenweefsel wat een uitlopertje in de huid vormt, bijvoorbeeld door druk of wrijving.

De huidtherapeuten van Medikos kunnen de kleine wratjes gemakkelijk en pijnloos verwijderen. Dit kan d.m.v. Cryotherapie, maar ook met de nieuwste MedArt FRx Fractional CO2 laser.

Disclaimer
Resultaten kunnen verschillen per persoon en zijn afhankelijk van onder andere leeftijd, huid- en haartype en opbouw van de huid en kunnen daarom niet voor 100% worden gegarandeerd.